Bejelentkezés

Message:Could not retrieve the resource. Error: could not send the HTTP request: Could not execute the request: Failed sending HTTP request

Közösségi tervezés Békésszentandráson
Közösségi tervezés Békésszentandráson

Az Életfa Kulturális Alapítvány a Nemzeti Művelődési Intézet meghívására 2016. negyedik negyedévében közösségi tervezés pilot projektet valósít meg az alábbiak szerint.

A program előzménye:

2016. június 20-án az NMI főigazgatóságról érkező leírás alapján a megyei irodák „a közfoglalkoztatási képzés közösségi projekttervezési tematikáját, illetve a közösségi tervezést használva 1 (arra alkalmas ÉS rászoruló) közfoglalkoztatási partnerszervezetnél a megyei iroda és a közösségi munkások, koordinátorok humánerőforrását felhasználva közösségi tervezés megvalósítását kapták megtervezendő felfin feladatként, melynek eredménye egy nem infrastrukturális és nem eszközbeszerzési célú kulturális-közösségi projekt. 

2016. augusztus 5-én összesítésre és értékelésre kerültek a megyei programok. 4 megyéből nem érkezett be projekt, így csak a többi megye került értékelésre. Ebből kiválasztásra került 5 megye, akiket a projektjük alapján alkalmasnak ítéltük a közösségi tervezés mintaprojekt lebonyolítására.

Az Életfa Kulturális Alapítvány feladata a pilot projekt koordinálása, megvalósítása a szakmai szervezetek aktív együttműködésével.

 

A programban résztvevők:

 • Zala megye

 • Veszprém megye

 • Békés megye

 • Csongrád megye

 • Fejér megye

 

A program célja:

A projekt célja nem csak az 5 megye programjának mintaprojektként való megvalósulása, hanem ezzel párhuzamosan az összes megye szakmai kollégának a megfelelő felkészítése, a közösségi tervezés alapvető gyakorlatának elsajátítása, megalapozva a 2017. évi tervezést is. Ennek érdekében a program része, eleme a 30 órás „Közösségi tervezés alapjai” című, KAB akkreditációs képzés is, melyen minden megyéből vesznek részt szakmai munkatársak. Megyénként két fő részvételét tervezzük, így a létszám miatt egy időben és helyen két csoportban fog történi a képzés.

A program időtartama: 2016. szeptember 15. – 2016. december 8.

A program dokumentumai:

 • Szakmai útmutató a „Közösségi tervezés”című meghívásos feladatfinanszírozási projekt tervezéséhez

 • Közösségi tervezés, mint módszer rövid bemutatása

 • A megyei programok részletes dokumentációjához sorvezető (jógyakorlatok beszámoló űrlapja)

 • A projektek a megyék az Excel formátumban lévő Feladatfinanszírozási Űrlapon adják be

Eredmények és hatások:

Megyékben a közösségi tervezés pilot program kimenete:

 • 5 mintaprojekt megvalósulása

 • Megyénként egy olyan részletes dokumentáció, amelyhez sorvezetőt, sablon dokumentumot állítunk össze számukra (a jógyakorlat bemutató űrlap megfelelő erre a célra). Ezeknek mellékletei lesznek még fényképek, felvételek. A dokumentációs szükséges a szakmai hálózaton belül a módszer gyakorlatba való átültetéséhez.

Országosan a közösségi tervezés pilot program kimenete:

 • A programokkal párhuzamosan megvalósuló 30 órás KAB képzésnek is köszönhetően a megyei irodák felkészítése a 2017. évi tervezésre.

 • A programnak köszönhetően a megyei irodák a településeken szakmai támogatást tudnak nyújtani az ilyen irányú kezdeményezésekhez, segíteni tudják a településeken a közösségi tervezés módszereivel megvalósuló közösségfejlesztést.