Bejelentkezés

Message:Could not retrieve the resource. Error: could not send the HTTP request: Could not execute the request: Failed sending HTTP requestMessage:Could not retrieve the resource. Error: could not send the HTTP request: Could not execute the request: Failed sending HTTP request

IMG 20190920 104720a

PROGRAMVÁLTOZÁS! A KONFERENCIA MEGRENDEZÉSÉT 2020. ELSŐ NEGYEDÉVÉRE HALASZATJUK! 


Szeretettel hívunk és várunk következő eseményünkre, az Alkotópedagógia - Maker konferenciára, ahol be kívánjuk mutatni azt a pedagógiai és közösségi modellt, amely a kreativitásra, a kritikus gondolkodásra, az együttműködésre és a hatékony kommunikációra épül.

Mindezt olyan környezetben tesszük, amely a kreatív alkotásra, értékteremtésre épül. Új típusú közösségi teret hoztunk létre. Olyan helyet, ahol az innováció, az ötlet megvalósítása a legfontosabb feladat. Ez az új típusú közösségi tér az un. makerspace – alkotótér, ahol gyerektől a felnőttig mindenki tapasztalati úton, felfedezve tanul.

HelyszínKOLLABOR Természettudományos Élményközpont, Békéscsaba, Kiss Ernő u. 3 (A Békés Megyei Könyvtár épületében a Csabagyöngye felőli bejárat felől)

Időpont:

 • kezdés 2019. november 29-én pénteken 10 órakor
 • zárás 2019. november 30-án szombaton14 órakor

Program:

Péntek – Az alkotópedagógia és a maker kultúra napja

10.00 – 12.00

  • Köszöntők
  • Kreatív ipar és kulturális gazdaságfejlesztés
   Előadó az EMMI részéről felkérve
  • Magyarország készülő kreatív ipari stratégiájának célrendszere, területei
   Előadó az ITM részéről felkérve
  • A KOLLABOR mint alkotópedagógiai labor – az elmúlt év eredményei, hatásai, módszerei…
   Előadó Koszecz Sándor, az Életfa Kulturális Alapítvány elnöke, a KOLLABOR projekt projektvezetője

12.00 – Szünet

12.30 – 13.30

  • Az iskola a közös alkotás helye
   Előadó: Pontyos Tamás, pedagógus, szervezetfejlesztő
  • Cél, tartalom, módszer az alkotópedagógia rendszerében
   Előadó: Henn Péter, a Creascola iskola alapítója

13.30 – Szünet

14.00 – 15.30

  • Make! Közösségvezérelt könyvtárak – követhető-e a külföldi gyakorlat?
   Előadó: Koreny Ágnes, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár igazgatóhelyettese
  • Maker kultúra a szilícium völgyben
   Előadó: Kiss Gábor, az ENVIENTA alapítója

15.30 – Szünet

16.00 – 18.00

  • Makerspace Workshop és bemutatók a KOLLABOR-ban

18.00 – 21.00

  • Állófogadás – koccintás… – vacsora…
  • Szállás a környékbeli szállodákban

Szombat

Az alkotópedagógiára épülő “maker kultúra” napja – azoknak akik komolyan gondolják és a következő lépést tervezik

9.00 – 10.00

  • Gondolatébresztő kiselőadások 10-10 percben
   • Hogyan éri el az ausztriai Werkschulheim Felbertal szakgimnázium a prémiumkategóriás vizsgaremeket, ha az ismeretátadás csupán harmadik a sorban? –
    • Henn Péter, Pontyos Tamás
   • Hogyan tévedjük sikeresre magunkat? – Esettanulmány egy gördeszka kapcsán a tapasztalati tanulásról –
    • Dávid Márk
   • Hogyan indítsunk el egy alkotó teret, ha nincs tőkénk? – Avagy hogyan tesszük dobozos termékké a makerspace-t? –
    • Dávid Márk – Henn Péter – Koszecz Sándor
   • Hogyan terjedhetne el a maker kultúra és az alkotópedagógia meglévő intéményhálózat partnerségével? – Avagy hol vannak az akadályok, kihívások és lehetséges sikerpontok – a terjeszkedés lehetséges lépései… –
    • Koreny Ágnes
   • Hogyan jöhetne létre egy innovációs alkotó és gyártó hálózat az open source (nyílt forrású) technológiák segítségével? – Az ENVIENTA platform
    • Kiss Gábor – Veres József

10.00 – 11.00

  • Wordcafe 2×30 perces forgással – Témaasztaloknál kiscsoportos beszélgetések

11.00 – 12.00

  • Vélemények, megjegyzések, javaslatok – visszacsatolás és összegzés a témaasztalos megbeszélésekre

12.00 – 14.00

  • Közös ebéd és zárás

Egy éve nyitottuk meg a KOLLABOR Természettudományos Élményközpontot Békéscsabán. Az eltelt időszakban közel négyezer diákot vontunk be élménypedagógiai szakköreinkbe. Olyan érzékenyítő foglalkozásokat tartunk, amelyek hatással vannak a diákok attitűdjeire és nyitottá válnak az új ismeretek felfedezésre.

Hisszük, hogy a tanulás belső motiváció által a felfedezés eszköze. Ehhez azonban meg kell változtassuk saját attitűdjeinket is. Mást kell tennünk máshogyan. Az alkotó, élménypedagógia erről a másságról szól. Arról, hogy hogyan lehet a XXI. század nagyon gyorsan változó kihívásaira felkészíteni gyermekeinket, és voltaképpen magunkat is. 

 

Jelentkezési lap kitöltése itt

IMG 20181006 185433 1600

2018. szeptember 1-én megnyitott az Ember és környezete természettudományos élményközpont Békéscsabán, röviden a KOLLABOR. A projekt az EFOP-3.3.6 konstrukció keretében valósult meg az Életfa Kulturális Alapítvány és a Békés Megyei Könyvtár konzorciumaként. 

A projekt során Békés megye 21 oktatási intézményének 6720 tanulóját vonjuk be az élménypedagógia alapú természettudományos foglalkozásokba. 

További részletek a kollabor.hu oldalon olvashatók.

 

 

2017-ben is lesz Közösség - Média - Művelődés konferencia. Idei fő témáink az innováció mellett, az elrugaszkodás és az új típusúinnovatív közösségi terek működése lesz.

Az ok egyszerű. Olyan mértékű változások előtt állunk, amelyek alapjaiban fogják megváltoztatni az életünket. A negyedik ipari forradalom során csak Magyarországon 2020-ig 350-400.000 munkahely fog megszűnni és/vagy átalakulni. Ahhoz, hogy ez a folyamat ne veszély, hanem lehetőség legyen, kulcsszerepe lesz az innovatív közösségeknek és azoknak a tereknek, amelyek a változás helyszínei lesznek. 

Ma minden lehetőségünk adott arra, hogy rendelkezésünkre álljanak a minőségi élethez szükséges javak. Mégis hiányt szenvedünk, mert nem ismerjük a rendelkezésre álló erőforrásainkat. Nem tudjuk, hogyan férhetünk hozzájuk, hogyan használhatjuk ezeket.

Szakmai napunk fókuszában a helyi értékekkel való gazdálkodás áll. Mindez annak érdekében, hogy meglássuk lehetőségeinket és mindannyiunk érdekében fel tudjuk használni azokat.

KÉPZÉSI FELHÍVÁS

A Legendák Földje Alapítvány INGYENES KÉPZÉST hirdet

Öngondoskodás a tanyán, helyi termékek fejlesztésének lehetőségei címmel

A képzés célja Kondoros, Szarvas, Gyomaendrőd, valamint a környező települések külterületén élő tanyasi gazdálkodók számára olyan tudás átadása, melynek segítségével gazdaságukban egyrészt hatékonyabb, piacképesebb termelés valósulhat meg, másrészt az öngondoskodás, önellátás egy magasabb szintjére léphetnek. Célja továbbá egy olyan kapcsolati háló, helyi és térségi közösség továbbgondolása, amely segítségével, az önellátás a mai modern keretek között újabb lendületet kaphat és ismét hatékonnyá és fenntarthatóvá válhat. A képzés óraszáma 50 óra, amely modulonként 20-20 óra elméleti oktatását, valamint 5-5 óra terepgyakorlatot tartalmaz. A képzési modulok külön-külön is elvégezhetőek.