Bejelentkezés

Az Életfa Kulturális Alapítvány több mint két évtizede a térség meghatározó szereplője, hagyományos műveltségünk egyik terjesztője. Évekig tartó előadás sorozatai szellemi örökségünkről 60-80 fős látogatottsággal nagy népszerűségnek örvendtek, családi táboraiban kézműves foglalkozások által több generáció tanulhatta meg hagyományos kézműves technikákat (pl. nemezelés, ötvös-rekesz tűzzománc, bőrművesség, szövés)

 

Munkácsy Mihály Múzeum megbízására 1996-ban nemezsátor készült 80 ember közreműködésével, hagyományos technológiával, amely közel 20 évig volt látható a múzeum honfoglaláskori kiállításában.

A magyar népmesét 10 alkalmas országos konferencia sorozattal, rajzpályázatokkal, regionális és megyei nepmesemondó versenyekkel népszerűsítette, éveken keresztül a Magyar Olvasástárság együttműködésével hirdette meg országosan a Magyar Népmese Napját Benedek Elek születésnapja tiszteletére.

Utóbbi években nagy hangsúlyt fektetett a térség civil szervezeteinek fejlesztésére (25 képzés 710 képzési órában, 322 fő számára tanúsítvánnyal zárt felnőttképzési tanfolyam szervezése) A képzések tematikája a civil szervezetek igényeihez alkalmazkodott, így jellemzők voltak az informatikai, kommunikációs képzések, de 2016-17-ben megjelent a vidékfejlesztés központú tananyagfejlesztés és tanfolyam szervezés is. Így 2017-ben valósítottuk meg első ízben a öngondoskodásra épülő tanyás képzéseinket öngondoskodás és termékfejlesztés fókusszal. Térségünk adottságai alapján a korszerű mezőgazdasági- és kapcsolódó ismeretek terjesztése, az életminőség fejlesztését is fontos feladatának tartja a szervezet.

2014-2015 – Körösladányi Népfőiskola – vidékfejlesztési rendezvény sorozatával bemutatta a helyi adottságokat, értékeket és azokat a módszereket, amelyek által a helyi értékek a település fejlesztő tényezőivé tehetők.

Legújabb képzéseivel az innovációs kultúra kialakulását segíti elő, az informatikai képzések és a legújabb digitális megmunkáló technológiák (pl. 3D nyomtatás) világáig. Másrészt, követve a legújabb kutatási és fejlesztési irányokat, a térségben elsőként képvisel olyan, a felnövekvő generáció számára kiemelten fontos témákat, mint a startup kultúra, a megosztásos- (sharing economy) és a nyílt forrású körforgásos gazdaság (open source economy). Tevékenységének elsődleges célja, hogy olyan tudáshoz és lehetőségekhez segítse a fiatalokat, ami biztosítja a térség fenntartható fejlődését.

Innováció témában konferenciák, szakmai rendezvények:

  • Startup Békéscsaba Hackathon, kreatív ötletverseny (2015.04.24-26.)
  • Startup Békéscsaba – szakmai nap (2017.01.31.)
  • Közösség–Média–Művelődés konferencia, amely a térség egyetlen innovációs kultúrát, új technológiákat bemutató szakmai eseménye. A konferencia fókuszában a közösségi gazdaság (sharing economy), a startup kultúra, a közösségi média közösségközpontú használata áll.
  • OSCE Days - 2017.06.08. - csatlakozás a Nyílt Forrású Körforgásos Gazdaság világeseményéhez, amely a maker közösségek globális szakmai eseménye (oscedays.org). Magyarországon először az Életfa Alapítvány az Envienta Egyesülettel közösen rendezi meg az eseményt Budapesten a Dürer Rendezvényházban.

Az Alapítvány a Békés Megyei Könyvtár partnereként magyarországi együttműködői  szervezete az EDLocal elnevezésű, 27 európai országot tömörítő digitális könyvtári tartalomfejlesztési projektnek. Internet kultúra program során negyven nonprofit szervezet számára ad tanácsot a korszerű online technológiák kapcsán.