Bejelentkezés

EMLÉKEZTETŐ

az EFOP-5.2.2.-17-2017-00083

„A vizuális kultúra fejlesztése a társadalmi esélyegyenlőségért és felzárkózásért transznacionális együttműködéssel” című projekt műhelymunkájáról

Időpont: 2019. február 23-24.

Helyszín: Békéscsaba

Téma: Kézműves használati tárgyak vizuális megjelenítését tanulmányozó műhelymunka (jelenlegi helyzete és a továbbfejlesztésének lehetőségei)

Résztvevők: használati tárgyakat előállító kézművesek és vizuális kultúra szakértők a projekt partnerek képviseletében.

A műhelymunka első napján a kézműves használati tárgyakat előállító meghívott kézművesek, illetve szervezeteik adtak tájékoztatást termékbemutatóval egybekötve az általuk végzett tevékenységekről, termékekről.

Magyarországról:

-   Ivanics Anna cégük témakörhöz kapcsolódó jelenlegi tevékenységét és terveit mutatta be.

Erdélyből (Romániából):

-       Bondár Hajnalka a nagyszalontai Sinka István Kézműves Kör tevékenységét mutatta be a kézműves használati tárgyak köréhez kapcsolódva, valamint ismertette az általuk bevezetett pedagógiai innovációt is.

-       A sepsiszentgyörgyi Guzsalyas Alapítvány által delegált kézművesek és szakértők részletesen beszámoltak a térségükben szerzett tapasztalatokról, jellemző székely tárgykészítő kézműves mesterségekről.

A rendezvény második napján a projektgazda Életfa Alapítvány részéről Koszecz Sándor a hagyomány és innováció viszonyrendszeréről indított el közös gondolkodást, valamint a projekt fényképész és filmkészítő szakemberei (Dávid Attila, Dávid Botond, Molnár Előd) tartottak szemléletes előadást és bemutatót kézműves használati tárgyak színvonalas vizuális megjelenítésének korszerű és hatásos módszereiről (fotótechnikai megoldások, illetve élményfilm dramaturgiai elemek).

Ezt követően a meghívott magyarországi és erdélyi kézművesek termékeik vizuális megjelenéséről és ezek továbbfejlesztési lehetőségeiről folyt interaktív konzultáció.