Bejelentkezés

SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ

az EFOP-5.2.2.-17-2017-00083

„A vizuális kultúra fejlesztése a társadalmi esélyegyenlőségért és felzárkózásért transznacionális együttműködéssel” című projekt tanulmányútjáról

Időpont: 2018. november 28-29.

Helyszín: Békéscsaba, Molnár Előd fotográfus műhelye

Téma: Kreatív Fotó Stúdió tevékenység ipari kender témakörben

A tanulmányút első napján a meghívott szakértők és kézművesek adtak tájékoztatást a kulturális alapú gazdaságfejlesztés témakörét képviselő ipari kender program időszerű helyzetéről, illetve a kenderből előállítható kézműves termékcsoportokról, ezek jelenlegi vizuális megjelenítéséről, és a jó gyakorlatokól. A partnerek által delegált fényképes és filmes szakértők elemezték az ismertetett tárgykultúra megjelenésének szakmaiságát, formai és tartalmi jellemzőit.

A tanulmányút második napján a projekt fotóművész és filmművész szakemberei Dávid Botond és Molnár Előd tartottak szemléltetéssel alátámasztott bemutatót az általuk alkalmazott módszerekről és konkrét fotókkal, filmekkel érzékeltették azokat az új, korszerű módszertani technikai lehetőségeket, melyekkel a kézműves tárgykultúrát képviselő kender termékek, azon belül a kézműves készítmények igényes megjelenítése fejleszthető.

A konzultáció központi kérdése az ún. élményfilmek, imázsfilmek szerepének értelmezése volt, különös tekintettel az érzelmi hatáskeltésre és ennek a nézőkre gyakorolt hatásaira.

A tanulmányút szakmai munkaközösségének tagjai a tanulmányozott reklámfilmek alapján konstruktív, alkotó légkörben arra a közös következtetésre jutottak, hogy a projekt végső célját jól szolgálta a tanulmányút és a kézműves tárgyi eszközök, termékek jobb bemutathatóságának érdekében a képi megjelenés, a vizuális kultúra fejlesztésének iránya ennek az új filmes műfajnak a szélesebb körű alkalmazása legyen. A szakemberek megállapodtak a projektmenedzsmenttel, hogy ennek módszertanát a projekt záró tanulmányában részletesen ki kell majd fejteni.