Bejelentkezés

EMLÉKEZTETŐ

az EFOP-5.2.2.-17-2017-00083

„A vizuális kultúra fejlesztése a társadalmi esélyegyenlőségért és felzárkózásért transznacionális együttműködéssel” című projekt tanulmányútjáról 

 

Időpont: 2019. okt. 4.

Helyszín: Békéscsaba, KOLLABOR Élményközpont

 

Téma: A kézművesség és a vizuális kultúra oktatása

A tanulmányúton a KOLLABOR vezetője, munkatársai bemutatták a szervezet működését, miben más és milyen eredményeket értek el az eddigi működésük során. Olyan korban élünk, amikor nagyszerű innovatív lehetőségek állnak előttünk, de ehhez fontos megismerni egyedi készségeinket, képességeinket. A Kollabor a felfedezéshez és tapasztalati tanuláshoz nyújt közösségi alkotóteret, szakmai támogató közeget, élménypedagógiai alapokra épülő szakkörök, workshopok keretében. Egyre több fiatal és érdeklődő felnőtt számára biztosítanak lehetőséget gyakorlati tanulásra. A tiszta technológiás térben a 3D nyomtatással, mikroelektronikával, robotikával, valamint ehhez kapcsolódóan az okos otthonok és okos városok világával ismerkedhetnek az érdeklődők. A DIY (Do it yourself) műhelyben lehetőség van barkácsolásra, lézervágásra- és gravírozásra, valamint CNC marásra is.

Ezek a technológiai eszközök a modern XXI. századi kézműves kultúra és így a közművelődés részei, amit alátámaszt az a tény is, hogy a közösségi tér a Békés Megyei Könyvtár épületében kapott helyet.

A gyakorlati tevékenység mellett fontos szempont a szemléletformálás, a ízlés formálás.

Az élményközpont használatának másik fontos feladata a közösségi műhely funkció, amely során.

A tanulmányutat a résztvevők tartalmasnak és a jövőre nézve iránymutatónak értékelték és kinyilvánították további együttműködési szándékukat.