Bejelentkezés

SZAKMAI ÖSSZEFOGLALÓ

az EFOP-5.2.2.-17-2017-00083

„A vizuális kultúra fejlesztése a társadalmi esélyegyenlőségért és felzárkózásért transznacionális együttműködéssel” című projekt tanulmányútjáról

Időpont: 2019.05.30-31.

Helyszín: Virágoskúti Kertész Kft.

Téma: Egyéb kézműves termékek vizuális megjelenítésének lehetőségei 

A tanulmányút keretén belül megismerkedtünk a Balmazújváros melletti virágoskúti biogazdasággal, ahol a magvetéstől a feldolgozásig tartó teljes folyamat vegyszermentesen történik. A zöldség és fűszernövények, szántóföldi növények termesztése 25 hektáron, biodinamikus módszerek segítségével zajlik. A körbevezetéskor láttunk rózsát, padlizsánt, paprikát, epret, búzát, uborkát, paradicsomot. A növények termesztésén kívül a gazdaság őshonos magyar állattok tenyésztésével is foglalkozik, úgymint a szürke marha, szőke mangalica, szamár ménes, kopasznyakú tyúkok, fodros tollú ludak, gyöngytyúkok, pulykák, komondorok. A biogazdaság megtekintése után a biocsárdában ebédeltünk. Az itt készített ételekhez az alapanyagokat nagyrészt saját gazdaságukból merítík, a többit pedig biotermelőktől és kereskedőktől szerzik be. Étlapjukon különleges, de mégis hagyományosan elkészített ételek szerepelnek, például szamár-, bivaly-, bárányhús, valamint sajtok, túrók. Italkínálatukra jellemzőek a szörpök, a kézműves sörök, pálinkák, borok. A csárda berendezéseit kézművesek készítették a tányéroktól a csillárokig bezárólag. Minden tárgyon megfigyelhetőek a magyar motívumvilág csodái.

A biogazdaság kiváló példája annak, hogy a nemzeti kultúra hogyan lehet az elmaradott térségek esélyteremtő, felzárkózást elősegítő eszköze. A hagyományos kultúra értékei korszerű tudással párosulva közösségfejlesztő, nemzeti identitást erősítő, felzárkózást elősegítő eszköz.