Bejelentkezés

EMLÉKEZTETŐ

az EFOP-5.2.2.-17-2017-00083

„A vizuális kultúra fejlesztése a társadalmi esélyegyenlőségért és felzárkózásért transznacionális együttműködéssel” című projekt műhelymunkájáról

 

Időpont: 2019. augusztus 27-28.

Helyszín: Békéscsaba

 

Téma: A fejlesztési eredmények összegző bemutatása

Résztvevők: kézműves termékeket előállítók és vizuális kultúra szakértők a magyarországi és külföldi partnerek képviseletében

Az eddigi műhelyunkák során körbejártuk az egyes kézműves szakterületek tárgyalkotásának vizuális megjelenését és megjelenítését, minden esetben külön vizsgálva, hogy ez a megjelenés hogyan lehet hatással a hagyományos értékrendet képviselő kézműveskultúra társadalmi megítélésére és ezen keresztül a társadalmi felzárkózásra.

Minden műhelymunka és tanulmányút alkalomról emlékeztető készült, így ezen alkalommal áttekintettük az eddig elvégzett teljes folyamatot. A szakterület vezetők összegezték tapasztalataikat és azt bemutatták a műhelymunka résztvevői körének. A műhelymunka résztvevői megismerték a kutatás jelen állapotát és az abból levonható következtetéseket.

A szakterületi összegzések ismertetése után a műhelymunka résztvevői megfogalmazták ajánlásaikat. Ezek között szerepel nem egy gazdasági életből vett minta adaptációs lehetősége, hiszen minden alkalommal tapasztaltuk, hogy a szektorra jellemző tudáshiányra vannak jól adaptálható megoldások. A résztvevők meghatározták a szakmai összegző kiadvány struktúráját és elindították a kiadványszerkesztési folyamat megvalósítását.

A gazdasági életből vett példák kapcsán vizsgáltunk, tisztáztuk a gazdasági és kulturális szakterületek lehatárolását. A vizsgált példák adaptációs lehetősége szakértőink véleménye szerint elősegítheti a társadalmi esélyegyenlőséget és a felzárkózást.

A szakmai munka összegzése kapcsán a vizuális kultúra fenti kontextusának hatását vizsgáltuk a térségi felzárkózásra, a társadalmi esélyegyenlőségre és befogadásra, valamint a szakmai közösség fejlesztésére. Mindezek a módszertani és szakmai összegzésben kerülnek bemutatásra.